Obrázok od Jesus Leal z Pixabay
Pestovatelia jahôd v integrovanej produkcii využívajú najnovšie technológie, ktoré chránia životné prostredie a zdravie konzumentov. Spôsob, akým jahody vysádzajú, pestujú a zbierajú spĺňajú všetky zásady prírodne čistej a udržateľnej produkcie, pričom sa snažia aj o maximalizáciu úrody a svojich výnosov.
Pôda pod jahodami je zakrytá fóliou, ktorá zabraňuje rastu burín. Tie nemajú priestor vyjsť na povrch pôdy a tak nie je nutné ani jej postrekovanie a ničenie. Pôdu medzi riadkami poľnohospodári kultivujú špeciálnym autonómnym strojom, ktorý veľmi tesne vedľa fólie odrezáva poplazy jahôd, čím je zabránené ich prerastaniu cez rady a medziradia sú tak vždy prechodné.
Pôda po špeciálnom ošetrení strojom, je následne skultivovaná a na jar prikrývaná vrstvou slamy. Pestovanie jahôd na slame je starý a zároveň veľmi časovo náročný proces. Priestor medzi pôdou a jahodou vypĺňa slama. Slama je prírodného charakteru a okrem ochrany pred burinou, chráni aj pred nepriaznivým počasím. Negatívnou stránkou je pracnosť, nakoľko slamu treba pravidelne kontrolovať a prevzdušňovať, aby sa predišlo spareniu. Aj keď je tento spôsob pestovania náročný, má určite viac výhod ako nevýhod. Preto sa často využíva v praxi.
Touto jednoduchou agrotechnikou sa opäť zabraňuje rastu burín. Jahody sa nedotýkajú priamo pôdy, čo zabraňuje šíreniu chorôb a eliminuje potrebu použitia prípravkov na ochranu rastlín. Tým sa zabezpečuje integrovaná produkcia jahôd a chráni sa nielen konečný spotrebiteľ, ale aj príroda.