Obrázok od Myriam Zilles z Pixabay
Pestovatelia ovocia a zeleniny veľmi dobre vedia, ako sú včely užitočné. Bez včiel nie je žiadna úroda. Preto sa o včely vzorne starajú a všemožne ich chránia. Ovocinárstvo a včelárstvo od nepamäti patria k sebe. Väčšina ovocinárov sú väčšinou aj včelármi.
Význam včiel nespočíva len v tom, že produkujú biologicky cenné a ľudskému zdraviu prospešné látky ako je med, propolis či materská kašička, ale hlavne v tom, že monitorujú kvalitu životného prostredia a zabezpečujú takmer celé opeľovanie kultúrnych plodín a voľne rastúcej vegatácie. Včely tak pomáhajú vytvárať pre spoločnosť miliardové hodnoty v prírode a poľnohospodárstve.
Aj napriek tomu, že včely sú tak užitočné a vzácne, ich podpora je len minimálna. Včelárstvo sa stáva nezaujímavou činnosťou, ktorá je najzraniteľnejšia z celého odvetvia poľnohospodárstva, pretože je závislá na počasí počas celého roka. Ak k tomu pripočítame vysoké ceny všetkých včelárskych potrieb a veľmi nízke ceny za med, včelárstvu sa venujú naozaj len skutoční zanietenci. Komerčných včelárov s veľkým počtom včelínov je málo a drobní včelári znižujú počty včelínov tak, aby zásobili včelími produktami seba, príbuzných a známych.
Včely sú v integrovanej produkcii veľmi vítané. Ide o zázrak prírody, bez ktorého by poľnohospodárstvo nebolo možné. Treba ich chrániť. Nevyhnutná je podpora zo strany štátu, ktorá v súčasnosti nie je dostatočná.